Tekentafelbeleid

Vandaag verzamelden een aantal leden zich weer voor de jaarlijkse Opschoondag. Het weer werkte mee: veel zon, een enkele wolk en een fris windje zorgden voor een aangename temperatuur.
We verzamelden ons rond 09:30 bij De Plint, waar we eerst koffie met gebak (een taart van de gemeente) kregen onder het toeziend oog van Margot Stolk. En niet alleen “oude” leden, ook twee “jonge” leden dienden zich aan, en niet alleen voor de taart !
Logistiek leek er iets mis te zijn: de bekende rode kliko’s ontbraken. En dat klopte, lichtte de wethouder toe, want we worden verondersteld gescheiden in te leveren. Dat veroorzaakte nogal wat commotie: het is een heel gesjouw als je met twee verschillende vuilniszakken én een grijper door de hele wijk moet. Een enkeling riep al: “ik stop ermee, dit gaat toch niet, belachelijk !”. Volgens de wethouder moet het gewoonte worden om afval te scheiden, op een dag als vandaag kun je een goed voorbeeld geven, de vuilniszakken kun je op een paar zelf te bepalen verzamelplekken achterlaten.
Enigszins sceptisch zijn we toch maar in koppels door de wijk gegaan, één met een zak voor restafval, één met een PMD-vuilniszak. We hebben uiteindelijk door de gehele wijk zo’n 15 zakken zwerfvuil opgehaald, keurig netjes gescheiden, en achtergelaten bij De Plint.
Toch een kritische opmerking: ofwel alleen met twee vuilniszakken lopen of samen met ieder een verschillende vuilniszak is praktisch niet goed uitvoerbaar. En zomaar ergens een stapel vuilniszakken tot maandag achterlaten klinkt wat vreemd als je zwerfvuil wilt opruimen. Dat is tekentafelbeleid, niet getoetst aan de praktijk. Overweeg dan om voor één dag al het zwerfvuil te bestempelen als RESTafval, of lever rolcontainers met twee vakken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *