Als u melding wilt maken van zaken dan kunt u dit het beste doen via de politie of de gemeente, afhankelijk van de aard van de melding.
Overlast, criminaliteit, vandalisme en dergelijke:
Politie – www.politie.nl – aangifte of melding doen – vernieling, beschadiging, of overlast – ik heb te maken met overlast => in de melding dan de locatie goed benoemen
(Grof) vuil, kapotte zaken, groen, en dergelijke:
Gemeente Woerden – www.woerden.nl – melding doen – straatnaam invullen – melding maken => kiezen uit lijst, en als het er niet bij staat “overige”
Dit lijkt bureaucratisch en mensen willen vaak liever contact met “echte” mensen, maar dit is wel de meest effectieve manier om iets voor elkaar te krijgen.
- omdat de melding automatisch gekoppeld wordt aan de professional die het item het beste op kan pakken, deze persoon blijft herinneringen krijgen totdat het afgehandeld is. Bovendien zijn er vastgestelde afhandelingstermijnen (bij de gemeente).
- omdat bij meerdere meldingen (liefst door meerdere personen uit de straat/buurt) uit de systemen gehaald kan worden dat er iets meer aan de hand is dan bij een enkelvoudige melding (bij de politie).
- omdat het dan geregistreerd staat, en er dus in het systeem teruggekeken kan worden. En dan is men bekend met het feit dat op een locatie in het verleden al eerder gemeld is.
- omdat bij meldingen via mail of mondeling het meestal over veel schijven gaat en ergens kan blijven hangen, bijvoorbeeld bij niet-doorsturen, ziekte/vertrek medewerkers, to-do-lijstjes die blijven liggen, enzovoort. Een melding via de meldsystemen kan niet blijven liggen, er moet actie op ondernomen worden (of dit de gewenste actie is, kan daarbij uiteraard niet worden gegarandeerd).
Als je als buurt flink last hebt van situaties, dan is het dus belangrijk dat meerdere mensen meerdere meldingen doen, dat vergroot de kans dat zaken goed opgepakt worden.
Uiteraard kan iemand het ook (blijven) melden bij het wijkplatform of een professional uit de wijk aanspreken, dat helpt ook, maar doe ook altijd melding via het internet.