Vuurwerk 2022-2023

Na twee jaar een landelijk vuurwerkverbod in verband met corona, lijkt het erop dat we de komende jaarwisseling weer als vanouds kunnen vieren met elkaar. Ook de verkoop van consumentenvuurwerk is dan weer toegestaan. De volgende regels gelden met betrekking tot het afsteken van vuurwerk in Nederland.

Afsteektijden
Vuurwerk mag sinds 2014 uitsluitend afgestoken worden tijdens de jaarwisseling tussen 18.00 uur ’s avonds en 02.00 uur ’s nachts. Hiermee proberen we de overlast overdag te beperken, terwijl mensen die vuurwerk willen afsteken nog voldoende tijd hebben om dit te doen.

Knalvuurwerk en vuurpijlen verboden
Consumenten mogen vanaf 1 december 2020 een aantal vuurwerkproducten niet meer afsteken. Dit verbod geldt voor vuurwerk uit de categorie F3, knalvuurwerk, knalstrengen, vuurpijlen en enkelschotsbuizen (single shots). Verkopers mogen deze producten ook niet meer aanbieden.

Categorie F1 vuurwerk het hele jaar toegestaan
Consumenten vanaf 12 jaar mogen het hele jaar F1-vuurwerk kopen en afsteken. F1 vuurwerk is een licht soort vuurwerk, zoals sterretjes, knalerwten, trektouwtjes en sierfonteintjes.

Melden van overlast (vroegtijdig) vuurwerk
Mocht u in aanloop naar de jaarwisseling vuurwerkoverlast ervaren, kunt u dit melden door een mail te sturen naar vuurwerkoverlast@woerden.nl. Uw melding gaat door naar de boa’s, politie en de jongerenwerkers van Gro-Up Buurtwerk. Hoewel de daders vaak niet gelijk op heterdaad betrapt kunnen worden heeft melden wel degelijk zin. Als er voor een bepaalde locatie veel meldingen zijn, let de politie extra op tijdens hun rondes of kan bijvoorbeeld in de buurt van deze locatie gaan posten.

Het afsteken, vervoer en opslag van illegaal vuurwerk is (levens)gevaarlijk Ziet u dat er vernielingen worden gepleegd of heeft u het vermoeden dat er zwaar illegaal vuurwerk wordt afgestoken? Meld dit direct bij de politie via het algemene telefoonnummer: 0900-8844. Bij acuut levensgevaar neemt u contact op met de politie via 112. Ook als u vermoedt dat ergens (illegaal) vuurwerk wordt verhandeld of ligt opgeslagen, vragen we u dit altijd te melden bij de politie. Dat kan via 0900-8844, maar ook anoniem via Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *