Dagelijks hout stoken ?

Is het u ook opgevallen dat we steeds vaker rook van houtkachels waarnemen? ‘s Avonds, maar ook steeds meer overdag. In de winterperiode, maar ook regelmatig in de zomer met buitenkachels. Hoe gezellig een houtkachel ook is, er komen altijd schadelijke stoffen vrij.
Een moderne houtkachel stoot per kilo gestookt hout ongeveer evenveel fijn stof (roet) uit als een vrachtwagen bij een rit van 350 kilometer.

Daarom het advies: houd rekening met uw buren en stook met mate. Schone lucht is voor iedereen van groot belang!

Stook minder: niet elke dag, max 4 uur per dag.

Deskundigen zijn het erover eens: Hout stoken is niet gezond en er komen altijd schadelijke stoffen vrij. Ook bij droog en schoon hout, en ook als je de rook niet ziet. ‘Schoon stoken’ bestaat niet. Houtrook bestaat uit een mix van chemische stoffen. Naast CO2 en waterdamp bevat houtrook (ultra)fijnstof, roet, benzeen, styreen, polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s), dioxinen en organische zuren. Een klein deel van de rook komt ook terecht in het binnenmilieu, zonder dat u het (in eerste instantie) merkt. Het grootste deel verlaat de schoorsteen en kan overlast geven tot wel zo’n 800 meter ver. U kunt dit zelf buiten controleren als u de kachel aanzet.
Ventileren wordt zo een probleem. Als u de afzuigkap aanzet, wordt rook het huis ingetrokken. Een avondwandeling is lang niet altijd meer prettig. Het lijkt erop dat houtkachel stokers zich er niet van bewust zijn.


Het advies is dan ook: Als u toch wilt stoken, doe dat dan niet elke dag, niet langer dan 4 uur per dag en stook dan zo goed mogelijk voor uw eigen gezondheid en die van uw gezin en uw buren. Volg de tips van stookwijzer.nu:
• Stook alleen droog en onbehandeld hout
• Stook niet bij (bijna) windstil weer; check stookwijzer.nu
• Laat minstens één keer per jaar uw schoorsteen vegen door een erkend vakman
• Zorg voor volledige luchttoevoer. Te weinig lucht (smoren) geeft extra rook
• Maak een houtvuur aan met kleine houtjes en steek deze van bovenaf aan
• Stook liever niet elke dag en zeker niet langer dan 4 uur op één dag

Meer informatie ? Klik dan ook eens op de volgende websites:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *